Bakfestijn in het Zuiderzeemuseum

04/05/2018 door Tamara
Op zondag 13 mei, Moederdag, vindt het Bakfestijn plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Bij verschillende activiteiten gaan jong en oud aan de slag met lekkere baksels. De Gillende Keukenprins toont een waar spektakel waarbij koken, orgel spelen en drummen natuurlijk tegelijk kunnen. Op Moederdag zet het Zuiderzeemuseum heel graag alle moeders in het zonnetje. Op vertoon van hun (klein)kind ontvangen zij die dag gratis toegang tot het museum. Download de afbeelding hier in hoge resolutie. 
In de bakkerswinkel maak je een eigen pannenkoek, met verschillende kleuren beslag en een patroon. En in het knutselatelier bak je een grote koek, die je versiert met allerlei smakelijke versieringen. Wil je een zeepje maken, dan kan dat op zondag in de bijzondere geur ‘appeltaart’. Als onderdeel van het Bakfestijn geeft de Gillende Keukenprins om 13.00 en 15.30 uur een optreden op het pleintje bij de stadsgracht. De Gillende Keukenprins berijdt weliswaar geen wit paard, maar heeft wel als enige op de hele wereld een heus Keukenorgeldrumgestel, waarmee hij kan koken, orgel spelen en drummen tegelijk… een waar spektakel! In deze fysieke voorstelling, een mix van theater, circus en een rockconcert, draait het allemaal om het bakken van één pannenkoek. Rondvliegende ingrediënten, verse beukende muziek, een vlijmscherp koksmes als stuwer in een intieme ode. Na een storm van zevenentwintig-en-een-halve minuut is ‘ie eindelijk daar… dé pannenkoek! Dat dit alles niet zonder slag of stoot gaat, dat laat zich raden.
Alle bakactiviteiten tijdens het Bakfestijn zijn gratis voor bezoekers.
Vers van Vroeger
Dit seizoen ontdekken bezoekers tijdens hun verkenningstocht door het buitenmuseum wat er allemaal eetbaar is uit de zee en van het land. Ze leren hoe deze producten werden geteeld of gevangen, en daarna bewaard. Eten wil je natuurlijk ook zelf ervaren en dus proef je sprot bij de visrokerij, ontdek je oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet je van een ouderwets ‘ulevelletje’. Want zo smaakt Vers van vroeger! En de jonge bezoekers? Die doen een leuke puzzeltocht met beloning. Gedurende het buitenseizoen van het buitenmuseum vinden er verder thema-evenementen plaats, zoals Kom in de kas, het Zuiderzeeambachten weekend en de Oogstweekenden.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.